Glidmedelsguiden

Denna guide kommer att uppdateras. Under tiden hänvisar vi till vår gamla text om glidmedel:

GLID och KLICK - glidmedel från RFSU

Nedanstående information är främst riktad till dig som använder glidmedel från RFSU, men en del av informationen kan även vara lämpligt för dig som använder glidmedel från något annan tillverkare.

Varför använda glidmedel?

Glidmedel kan användas till flera ändamål, där den vanligaste anledningen till att använda RFSU glidmedel är för att underlätta vid samlag om man har problem med torra slemhinnor. Torra slemhinnor är ett vanligt förekommande problem efter att man har fött barn och speciellt under amningsperioden. Likaså i klimakteriet är det vanligt att man drabbas av torra slemhinnor på grund av hormonförändringar i kroppen. Det kan också uppstå under andra perioder i livet, till exempel när man känner sig stressad.

Ett enkelt sätt att ändå ha ett bra sexliv är att använda glidmedel. Naturligtvis kan man också använda glidmedel som ett extra lustförhöjande tillbehör i sexlivet bara för att göra det sköna ännu skönare, även om man inte har några direkta problem. Glidmedel från RFSU kan användas tillsammans med alla sorters kondomer och sexleksaker. Glidmedel kan också användas vid andra tillfällen när ökat glid önskas som till exempel vid införande av tampong eller termometer.

Vattenbaserat glidmedel

Ett naturligt glidmedel består mestadels av vatten, mjukgörande och glidförstärkande ingredienser. Naturliga glidmedel är oftast i gelform och ganska trögflytande. Vattnet tas upp av kroppen och avdunstar efter en stund, vilket gör att man kan behöva ha en lite större mängd eftersom det inte är lika drygt som ett silikonbaserat glidmedel.

Vattenbaserat glidmedel finns både med eller utan smak och är lätt att tvätta bort. Naturliga glidmedel går utmärkt att använda med alla sexleksaker och kondomer.

Silikonbaserat glidmedel

Silikonbaserade glidmedel är naturligt för kroppen och skonsamt för underlivet. Silikon är ett ämne som kroppen inte kan bryta ner, därför lämnar ämnet kroppen på ett naturligt sätt utan att man behöver oroa sig. Skillnaden mot ett vattenbaserat glidmedel är att det silikonbaserade glidmedlet är mycket drygare, håller glideffekten längre och har en silkigare känsla.

Silikonbaserat glidmedel behåller sitt glid genom hela akten, där ett par droppar räcker för bra glid. Av den anledningen brukar silikonbaserade glidmedel därför vara lite dyrare än vattenbaserade glidmedel. Ett silikonbaserat glidmedel går utmärkt att använda med alla kondomer och sexleksaker som inte är gjorda av silikon.

Hybridglidmedel

Hybridglidmedel är en blandning mellan vatten- och silikonglidmedel, där man blandar ämnena vatten och silikon för få det bästa av två världar. Det har långvarigare glidegenskaper än vad vattenbaserat glidmedel har samtidigt som man får en mer silkig och krämig konsistens. Går utmärkt att använda med alla sexleksaker och kondomer.

Smaksatta glidmedel

En del vattenbaserade glidmedel har ibland en tillsatt smak och doft. Vid oralsex finns det de som föredrar smaksatta glidmedel. Smaksatta glidmedel går utmärkt att använda med alla sexleksaker och kondomer. Pröva gärna RFSU Glid Wild Red Orange och RFSU Glid Exotic Passion!

Tvättråd

Fläckar av glidmedel går att tvätta bort med vanligt tvättmedel. Svåra fläckar av silikonglidmedel går att tvätta bort med hjälp av Yes diskmedel eller Grön Såpa.